arrow_back
menu
Plenaire sessie | Top-publicaties binnen de Interne Geneeskunde
Plenaire sessie | Top-publicaties binnen de Interne Geneeskunde
place
Auditorium 1
schedule
19/04 om 13:15 - 14:00

Het jaarlijkse onderdeel van de Internistendagen: ‘Top-publicaties binnen de Interne Geneeskunde’.In deze sessie krijgen de auteurs van drie wetenschappelijke artikelen van Nederlands ‘internistische’ bodem een podium om hun publicatie te presenteren.Ook dit jaar weer heeft de Commissie Internistendagen een selectie gemaakt van artikelen.


- Platelet Transfusion before CVC Placement in Patients with Thrombocytopenia
Helpt een trombocytentransfusie om bloedingen te voorkomen na centralelijnplaatsing bij ernstig trombopene patiënten (trombocyten 10-50 x109/L) op de afdeling hematologie of intensive care? Deze vraag hebben we beantwoord in de PACER studie, een Nederlandse multicenter RCT in 400 lijnplaatsingen. Eerdere observationele onderzoeken suggereerden dat de waarde van een profylactische trombocytentransfusie beperkt zou zijn. Wij toonden aan dat een profylactische trombocytentransfusie weldegelijk bloedingen voorkomt, maar dat dit vanwege de hoge kosten van een trombocytentransfusie niet kosteneffectief is. Het risico op post-procedurele bloedingen lijkt hoger te zijn bij patiënten opgenomen op een hematologie afdeling dan op de intensive care, bij het plaatsen van een getunnelde lijn, en neemt toe bij steeds lagere trombocytengetallen. Een zinnig transfusiebeleid houdt rekening met deze verschillen.
Spreker: Floor van Baarle

- Microbiome-derived ethanol in nonalcoholic fatty liver disease
Spreker: Stijn Meijnikman

- The optimal healthy ranges of thyroid function defined by the risk of cardiovascular disease and mortality: systematic review and individual participant data meta-analysis
Spreker: Layal Chaker

Voorzitter: Niels Riksen

star_outline
star_outline
star_outline
star_outline
star_outline
Beoordelen (inloggen vereist)