arrow_back
menu
CAR T-celtherapie bij grootcellig B-cel lymfoom, ...
CAR T-celtherapie bij grootcellig B-cel lymfoom, ...
een paradigmaverschuiving in het behandelingslandschap
place
Auditorium 2
schedule
17/04 om 13:45 - 14:30

-CAR T-celtherapie bij grootcellig B-cel lymfoom, een paradigmaverschuiving in het behandelingslandschap
Chimere Antigen Receptor (CAR) T-celtherapie heeft de behandeling van patiënten met B-cel-gerelateerde maligniteiten enorm verbetert. Circa 40% van de uitbehandelde patiënten met Grootcellig B-cellymfoom kunnen genezen worden met CAR T-celtherapie, maar ook bij andere vormen van lymfklierkanker of het multiple myeloom leidt deze therapie tot indrukwekkende responsen.

Bij CAR T-celtherapie worden de patiënt eigen T-cellen afgenomen en bewerkt door middel virale gen-transductie zodat deze bewerkte T-cellen een CAR receptor tot expressie brengt. Met deze CAR receptor kan de T-cel een specifiek herkenningspunt op de kankercel binden, waarna de T-cel geactiveerd raakt en geprogrammeerd wordt om de kankercel te doden.

CAR T-cellen worden middels een eenmalig infusie teruggeven aan de patiënt, waarna ze meteen op zoek gaan naar de tumor. CAR T-celtherapie heeft specifieke bijwerkingen welke het gevolg zijn van een geactiveerd afweersysteem, zoals koorts, hypotensie, maar ook sufheid en verwardheid.

In Nederland is op dit moment CAR T-celtherapie de standaard behandeling voor Grootcellig B-cellymfoom patiënten na 2 eerdere lijnen therapie

In de lezing wordt ingegaan op de reis van de patiënt en zijn T-cel gedurende het gehele behandeltraject, inclusief de resultaten van de behandelingen, de bijwerkingen en een toekomstperspectief.
Spreker:Tom van Meerten

star_outline
star_outline
star_outline
star_outline
star_outline
Beoordelen (inloggen vereist)