arrow_back
menu
Oncologie | Ouderengeneeskunde
Oncologie | Ouderengeneeskunde
place
Auditorium 1
schedule
17/04 om 16:30 - 18:00

Oncologie

- Hoe voorkom ik dat ik mijn oudere patiënt met kanker mishandel?
Er zijn steeds meer klinische studies die laten zien dat de uitkomsten van medisch oncologische behandelingen verbeteren wanneer er voor ouderen aangepast worden aan mate van kwetsbaarheid.

De belangrijkste studies worden besproken en wat de resultaten voor de dagelijkse praktijk betekenen.
Spreker: Johanneke Portielje


Ouderengeneeskunde

-Oudere patiënten met een hematologische maligniteit: maak nu de keuze voor samenwerking

Waarom zou u als (hematologische) hoofdbehandelaar geïnformeerd moeten zijn over de geriatrische situatie van uw oudere patiënt? Hoe herkent u de potentieel kwetsbare patiënt? En wat is het nut van een verwijzing voor een comprehensive geriatric assessment voorafgaand aan een behandelbeslissing? Welke rol kunnen internisten ouderengeneeskunde of klinisch geriaters spelen voorafgaand aan het behandeltraject en ook tijdens een systemische behandeling?

Er zijn veel vooroordelen over geriatrisch co-management. Het zou een niet bewezen vorm van zorg zijn, die omslachtig is en voor verwarring zorgt. ‘Te veel kapiteins op het schip.’

Aan de hand van recente wetenschappelijke informatie en casuïstiek laten wij zien dat het hoog tijd is om deze manier van werken juist te omarmen. Samen reduceren we toxiciteit en verbeteren we geriatrische uitkomsten. Op naar een toekomst waarin we kiezen voor intensievere samenwerking, voor betere uitkomsten bij de geriatrische patiënt!
Spreker: Josephine Stoffels