arrow_back
menu
Endocrinologie | Internist-Infectiologen
Endocrinologie | Internist-Infectiologen
place
Zaal 0.10 Sydney
schedule
17/04 om 16:30 - 18:00

Endocrinologie

-Diabetes in de kliniek - dat doe je toch even erbij?
Ben jij het soms even zat om weer de suikertante of suikeroom van het ziekenhuis te zijn? Kom dan naar deze educatieve sessie over diabetes in de kliniek. Waar we op de poli de meest high-tech snufjes gebruiken voor onze patiënten met diabetes, vragen we in de kliniek nog rustig dagelijks een 4- of zelfs 7-puntsdagcurve aan. Kan dat niet wat innovatiever? En hoe zit het als een patiënt met een high-tech snufje hybrid closed loop opgenomen wordt in het ziekenhuis? Spannende tijden in een snel veranderende diabeteswereld.
Spreker: Mark van Haaren

-Steroïdenmisbruik en de gezondheidsrisico's daarvan
In Nederland gebruiken naar schatting enkele tienduizenden mannen met enige regelmaat anabole steroïden. Het betreft middelen die qua structuur en werkzaamheid sterk lijken op testosteron. De middelen zijn meestal van illegale herkomst, worden in torenhoge doses toegediend en zijn vaak niet voor humaan gebruik bedoeld. Het is dan ook niet vreemd dat alle gebruikerséén of meerdere bijwerkingen ervaren. Die bijwerkingen manifesteren zich op allerlei terreinen en de kans is groot dat de internist daar vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. In de presentatie worden de meest voorkomende bijwerkingen besproken. Kennis daarover is van belang om gebruikers adekwaat te behandelen en onnodige diagnostiek te voorkomen.
Spreker: Pim de Ronde


Internist-Infectiologen

-Klimaatverandering en infectieziekten
Door klimaatverandering is het risico op meer dan de helft van bestaande infectieziekten toegenomen. Niet alleen temperatuurstijging, maar ook factoren als toegenomen neerslag en droogte dragen hier direct of indirect aan bij. Ze beïnvloeden het voorkomen insecten die ziekten kunnen overdragen, maar ook het risico op via water of lucht overdraagbare ziekten, waarbij cataclysmische gebeurtenissen, zoals branden, stormen en overstromingen een catalyserende werking hebben. Tegen deze achtergrond zal in deze sessie met name aandacht worden besteed aan de infectieuze risico’s van overstromingen en droogte, met speciale aandacht voor fungale infecties. Tevens zal het toegenomen risico op vectoroverdraagbare aandoeningen in Europa aan bod komen.
Spreker: Bram Goorhuis


-
Immunotherapie in Infectieziekten
Immunotherapie (of ‘host-directed therapy’ in goed Nederlands) staat binnen de infectieziekten nog in de kinderschoenen, vergeleken bij toepassingen binnen autoimuunziekten of hemato-oncologie. In deze lezing zullen principes en mogelijke toepassingen van immuuntherapie voor infectieziekten worden toegelicht aan de hand van concrete casuïstiek.

Spreker: Reinout van Crevel