arrow_back
menu
Acute Geneeskunde
Acute Geneeskunde
place
Zaal 0.11 Cape Town
schedule
17/04 om 16:30 - 18:00

- Acute hematologie en stolling
'Verhoogde bloedingsneiging en trombose met potentieel levensbedreigende complicaties kunnen een uiting zijn van een hematologische spoedziekte. Aan de hand van een zeldzaam ziektebeeld, acute promyelocyten leukemie (APL) wordt de ernstige coagulopathie waarmee patiënten zich ook op de SEH kunnen presenteren geïllustreerd. Het belang van vroege herkenning, snelle diagnostiek en tijdige behandeling wordt benadrukt omdat dit doorgaans leidt tot een zeer goede prognose. De nadruk ligt hierbij op de cytomorfologische beoordeling van de perifere bloeduitstrijk en de correcte interpretatie van het stollingsonderzoek.
Spreker: Yorick Sandberg

-Acute endocrinologie
Een update over acute endocrinologie, te weten nieuwe inzichten op het gebied van de behandeling van een thyreotoxische crise, hypercalciemie en hypocalciemie.
Spreker: Charlotte van Noord

-Internist als spil in de acute zorg
De internist is klassiek de dokter op de poli. Echter zijn er steeds meer uitdagingen voor internisten op de afdelingen en in de spoedketen. Doormiddel van voorbeelden ten aanzien van de instroom, doorstroom en uitstroom in het ziekenhuis wordt getoond hoe met afnemende bedden en toenemende vergrijzing en co-morbiditeit de zorg behapbaar kan blijven. Tevens zal besproken worden hoe internisten een belangrijke schakel in de acute keten kunnen worden.
Spreker:Sharif Pasha