arrow_back
menu
Nefrologie | Intensive Care
Nefrologie | Intensive Care
place
Auditorium 2
schedule
18/04 om 11:00 - 12:30

Nefrologie

- GIP/GLP-1 receptor agonisten: de volgende nier-beschermende therapie?
Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptor agonisten en de nieuwere middelen die ook het glucose-afhankelijk insulinotroop polypeptide GIP agoneren leiden tot een indrukwekkende gewichtsreductie en een betere glucoseregulatie. Interessant genoeg lijken deze middelen ook gunstige effecten te hebben op het ontstaan van nierschade. U krijgt een update van de laatste klinische trials over dit onderwerp en een voorproefje van wat we in de nabije toekomst mogen verwachten. Daarnaast zullen we spreken over de plaatsbepaling van deze nieuwkomers ten opzichte van de al langer beschikbare (ACE remmers en angiotensine receptor blokkers) en meer recent beschikbaar gekomen middelen bij de behandeling van chronische nierschade (SGLT2 remmers, mineralocorticoid receptor antagonisten).
Spreker: Martin de Borst

- Acute nierschade: voorkomen is beter dan dialyseren
Acute nierinsufficiëntie (AKI) treedt op bij 5-10% van de gehospitaliseerde patiënten in Nederland. Interventies om nierschade bij AKI te verminderen zijn relatief simpel, echter in de dagelijkse praktijk worden deze vaak laat of niet ingezet. Dit kan komen doordat de AKI niet wordt herkend, of doordat de behandelende arts onvoldoende kennis heeft over AKI. Late behandeling van AKI heeft vermijdbare nierschade tot gevolg, wat kan leiden tot langere ligduur, dialysebehoefte of het ontstaan van chronische nierinsufficiëntie.

In deze sessie wordt een overzicht gegeven van de incidentie en kwaliteit van zorg bij AKI. Er worden studies besproken die gedaan zijn om de kwaliteit van zorg rondom AKI te verbeteren, onder andere door automatische beslishulpen. Tot slot worden suggesties gedaan om dit in de dagelijkse praktijk op te vatten.

Spreker: Christina Gant

Intensive care

- Intensive Care, year in review
Een samenvatting van de nationale en international highlights van wat er het afgelopen jaar gepubliceerd werd op het gebied van de Intensive Care.
Spreker: Charlotte van de Berg

- Nazorg voor de IC-patiënt?!
Onze patiënt heeft zijn levensbedreigende ziekte overleeft, maar hoe gaat het vervolgens op de IC? Wat is er voor nodig om de reconditionering succesvol te starten en uit te bouwen naar een revalidatie-traject met een multidisciplinair team van goedwillende behandelaars? Hoe was het leven vóór dat de patiënt zo ernstig ziek werd? En wat doet dat hele proces met de mind-set van een patiënt en de naasten? Het herstellingsproces na kritische ziekte is complex en vergt het uiterste van lichaam en geest, niet alleen van de patiënt en familie, maar ook van het behandelteam. En hoe kunnen we dat het beste doen? En waar moeten we dan op letten?
Spreker: Peter Spronk

Voorzitter: Arjen Brouwers