arrow_back
menu
Klinische Farmacologie en Biofarmacie | Hematologie
Klinische Farmacologie en Biofarmacie | Hematologie
place
Zaal 0.10 Sydney
schedule
18/04 om 11:00 - 12:30

Klinische Farmacologie en Biofarmacie

- Antistollen tot de laatste snik? Gebruik van antistolling rond het levenseinde
In de laatste levensfase vindt er een belangrijke transitie plaats van curatieve en preventieve behandeling naar een behandeling die primair gericht is op symptoombestrijding. Gedurende deze periode is het essentieel om de voor- en nadelen van elke behandeling, waaronder antistollingstherapie, zorgvuldig af te wegen. De focus dient te liggen op het verbeteren van de kwaliteit van leven, waarbij minimalisering van pijn en ander ongemak centraal staat. Ondanks het aanzienlijke risico op bloedingscomplicaties, wordt antistolling nog vaak tot aan de laatste dagen van het leven gecontinueerd.

Deze subsessie zal ingaan op de voor- en nadelen van antistollingstherapie in de laatste levensfase. Tevens zullen we de nieuwste ontwikkelingen en recente onderzoeksresultaten bespreken, met als doel om praktische aanbevelingen te formuleren voor de dagelijkse praktijk.
Spreker: Eric Geijteman, Chantal Visser

- Behandeling op maat van hemofilie
Spreker: Lisette Schütte

Hematologie

-Dosis selectie van nieuwe (hematologische) oncolytica
Historisch gezien is dosisselectie van oncolytica gebaseerd op het vaststellen van de maximum getolereerde dosis (MTD). Deze strategie kan potentieel vermijdbare toxiciteit introduceren en de verdraagzaamheid voor patiënten verminderen. Met de komst van targeted therapieën en immunotherapie leidt deze aanpak niet noodzakelijkerwijs tot selectie van de meest optimale dosis. In deze subsessie zal er worden ingegaan op de rationale en onderbouwing van de dosis selectie van de door de EMA en FDA goedgekeurde antikanker geneesmiddelen van de afgelopen 3 jaar, met een focus op de hematologische middelen, en worden er suggesties gedaan voor dosis optimalisatie om de veiligheid en het gebruiksgemak voor patiënten te verbeteren.
Spreker: Nienke op ’t Hoog

- Nieuwe behandelwijzen met immuuntherapie, met specifieke aandacht voor CAR-T celtherapie en behandeling met Bi-specifieke antilichamen
Spreker: Tom van Meerten